【解析】2017年中考英语完形填空详解
发布于 3年前 作者 一只绿色的🍋 8900 次浏览 来自 中考

A Meaningful Gift Emily was an eighth grader. To pass her Civics course (公民课程), she had to do some volunteer service in a nursing home for a week.

One Monday, Emily went to the nursing home after school. When she arrived, she was told she would ______ (31) an hour every weekday with an elderly lady, Mrs. Blair. She was then led into a room, where an old lady in a flowery dress was sitting on a sofa. Emily ______ (32) awkwardly (别扭地) in front of the lady. She cleared her throat and said, “Good afternoon. I’m Emily.” “Good afternoon, Emily. Take a seat, please.” Mrs. Blair replied. Then, ______ (33) filled the space between them. Emily wondered what to say. “Tell me about yourself, Emily,” Mrs. Blair said suddenly. “Well,” Emily started, “I don’t have any grandparents, so I can’t relate to elderly people much. I love the performing arts. I’m here mainly because I have to ______ (34) here to get a good grade for my Civics class.” Mrs. Blair didn’t seem to ______ (35). “Many people, especially teens, don’t seem to care about old people like me. Now you’re here, and I’m going to change that about you. Ask me anything.” Emily thought for moment, and finally decided, “What was your job?” “I was a Broadway star in the 1950s.” Mrs. Blair answered. “Cool! Can you tell me about it?” Emily asked, amazed. Mrs. Blair smiled. “Back then, only the lead actress had the honor to wear a ______ (36) bracelet. I was the lead in almost all of the plays, so I always wore the bracelet. Till this day, I still have it.” Emily smiled along with Mrs. Blair and listened to the other stories, attentively. She had become so interested in Mrs. Blair’s ______ (37) that she decided to come earlier the next day. Tuesday, Wednesday, and Thursday passed by quickly. Then came Friday. As she was leaving, Emily was really ______ (38) to say goodbye. “Don’t be sad. You can still visit me,” Mrs. Blair comforted her. She then handed a small box to Emily, “It’s my gift to you.” Emily ______ (39) opened the box and was surprised to see what was inside. “It’s the bracelet that you wore. Thank you!” Emily said, with tears in her eyes. “I’m sure to visit you whenever I’m free.” On her way home, Emily thought of her own love for the performing arts. She touched the bracelet and made a ______ (40) that she would keep her word to Mrs. Blair.

  1. A. wasteB. spendC. planD. exercise 【正确答案】B 【解题思路】本题考查动词。前文提到,当Emily到达的时候,她得知每天都要和Mrs. Blair ______ 一个小时。选项A译为“浪费”;选项B译为“花费、度过”;选项C译为“计划”;选项D译为“练习、锻炼”。根据文章语境判断,故正确答案为选项B。
  2. A. askedB. satC. stoodD. danced 【正确答案】C 【解题思路】本题考查动词。前文提到Emily进入房间,并且在下文中提到Mrs. Blair让Emily坐下。选项A译为“提问”;选项B译为“坐下”;选项C译为“站立”;选项D译为“跳舞”。根据文章语境判断,故正确答案为选项C。
  3. A. warmthB. sadnessC. happinessD. silence 【正确答案】D 【解题思路】本题考查名词。后文提到,Emily不知道该说些什么。选项A译为“温暖”;选项B译为“悲伤”;选项C译为“幸福、快乐”;选项D译为“安静、沉默”。结合文章语境判断,故正确答案为选项D。
  4. A. studyB. liveC. volunteerD. play 【正确答案】C 【解题思路】本题考查动词。文章第一段提到,为了通过公民课程,Emily需要做一周的志愿服务。选项A译为“学习”;选项B译为“居住、实现”;选项C译为“自愿做……”;选项D译为“玩耍”。根据文章语境判断,故正确答案为选项C。
  5. A. mindB. fearC. insistD. regret 【正确答案】A 【解题思路】本题考查动词。前文提到Emily参加志愿者服务的目的是为了在公民课程中获得高分;后文提到,Mrs. Blair说很多人都不在意老年人的生活,她想改变Emily的这种做法,因此Mrs. Blair不介意Emily得高分的想法。选项A译为“介意、在乎”;选项B译为“害怕”;选项C译为“坚持”;选项D译为“后悔、遗憾”。根据文章语境判断,故正确答案为选项A。
  6. A. strangeB. specialC. commonD. private 【正确答案】B 【解题思路】本题考查形容词。根据下文“只有像Mrs. Blair这样作为主角,才有幸佩戴这个手链”可知这条手链很特别。选项A译为“奇怪的”;选项B译为“特别的”;选项C译为“普通的”;选项D译为“私人的”。故正确答案为选项B。
  7. A. dreamsB. hobbiesC. storiesD. jokes 【正确答案】C 【解题思路】本题考查名词。该句译为“她变得对Mrs. Blair的______ 感兴趣,以至于她决定第二天早点来。”根据上文,Emily微笑着听Mrs. Blair讲其他的故事,联系上下文判断,此处填入的名词应该和“故事”有关。选项A译为“梦想”;选项B译为“爱好”;选项C译为“故事”;选项D译为“玩笑”。故正确答案为选项C。
  8. A. upsetB. confusedC. surprisedD. nervous 【正确答案】A 【解题思路】本题考查形容词。该句译为“当她要离开的时候,她真的很______ 去说再见。”选项A译为“难过的”;选项B译为“困惑的”;选项C译为“惊讶的”;选项D译为“紧张的”。结合语境和感情色彩分析,Emily此刻的心情应该是“难过的”。故正确答案为选项A。
  9. A. proudlyB. secretlyC. worriedlyD. carefully 【正确答案】D 【解题思路】本题考查副词。该句译为“Emily ______ 打开盒子,看到里面的礼物很惊讶。”选项A译为“骄傲地、自豪地”;选项B译为“秘密地”;选项C译为“担忧地”;选项D译为“小心翼翼地”。根据语境判断出Emily很看重Mrs. Blair送给她的礼物,故正确答案为选项D。
  10. A. promiseB. changeC. judgmentD. choice 【正确答案】A 【解题思路】本题考查名词。该句译为“她抚摸着项链,做出了一个她会对Mrs. Blair遵守诺言的______”。选项A译为“承诺”;选项B译为“改变”;选项C译为“判断”;选项D译为“选择”,根据that引导的从句得知她是要遵守承诺,故正确答案为选项A。

更多精彩学习资料,请关注知米英语资讯平台 微信公众平台:知米背单词 (微信号:ZhimiEnglish)- 新浪微博:知米背单词 百度贴吧:知米背单词
(内容来源于网络)

回到顶部