【阅读】考研阅读精读(5)
发布于 3年前 作者 一只绿色的🍋 1375 次浏览 来自 考研

For the first time in history more people live in towns than in the country. In Britain this has had a curious result. While polls show Britons rate”the countryside”alongside the royal family, Shakespeare and the National Health Serivce (NHS) as what makes them proudest of their country, this has limited political support. A century ago Octavia Hill Launched the National Trust not to rescue stylish houses but to save“the beauty of natural places for everyone forever”. It was specifically to provide city dwellers with spaces for leisure where they could experience“a refreshing air .”Hill’s pressure later led to creation of national parks and green belts. They don’t make countryside any more,and every year concrete consumes more of it . It needs constant guardianship. At the next election none of the big parties seem likely to endorse this sentiment. The conservatives’planning reform explicitly gives rural development priority over conservation, even authorising“off-plan”building where local people might object. The concept of sustainable development has been defined as profitable. Labour likewise wants to discontinue local planning where councils oppose development. The Liberal Democrats are silent. Only Ukip, sensing its chance,has sided with those pleading for a more considered approach to using green land. Its Campaign to Protect Rural England struck terror into many local conservative parties. The sensible place to build new houses,factories and offices is where people are,in cities and towns where infrastructure is in place. The London agents Stirling Ackroyd recently identified enough sites for half a million houses in the London area alone,with no intrusion on green belt. What is true of London is even truer of the provinces. The idea that”housing crisis”equals“concreted meadows” is pure lobby talk. The issue is not the need for more houses but, as always,where to put them. Under lobby pressure,George Osborne favours rural new-build against urban renovation and renewal. He favours out-of-town shopping sites against high streets . This is not a free market but a biased one. Rural towns and villages have grown and will always grow. They do so best where building sticks to their edges and respects their character. We do not ruin urban Development should be planned, not let rip. After the Netherlands, Britain is Europe’s most crowed country. Half a century of town and country planning has enabled it to retain an enviable rural coherence, while still permitting low-density urban living. There is no doubt of the alternative — the corrupted landscapes of southern Portugal, Spain or Ireland. Avoiding this rather than promoting it should unite the left and right of the political spectrum.

  1. Britain’s public sentiment about the countryside [A] has brought much benefit to the NHS. [B] didn’t start till the Shakespearean age. [C] is fully backed by the royal family. [D] is not well reflected in politics.

  2. According to Paragraph 2,the achievements of the National Trust are now being [A] gradually destroyed. [B] effectively reinforced. [C] properly protected. [D] largely overshadowed.

  3. which of the following can be inferred from Paragraph 3? [A] Ukip may gain from its support for rural conservation. [B] the Conservatives may abandon ”off -plan“ building. [C] the Liberal Democrats are losing political influence. [D] labour is under attack for opposing development.

  4. the author holds that George Osborne’s preference [A] reveals a strong prejudice against urban areas. [B] shows his disregard for the character of rural areas. [C] stresses the necessity of easing the housing crisis. [D] highlights his firm stand against lobby pressure.

  5. In the last paragraph,the author shows his appreciation of [A] the size of population in Britain. [B the enviable urban lifestyle in Britain. [C] the town-and-country planning in Britain. [D] the political life in today is Britain.

26 答案 D is not well reflected in politics 解析:细节题。精读题干,划出关键词。根据题干回到原文精确定位到首段最后一句,该句中的polls民意调查对应题干中的public sentiment,定位答案处为“this has limited political support”,意思为这在政治支持方面是有限的。与D选项“在政治上没有得到很好的反响”为同义替换。 27 答案 D largely overshadowed 解析:细节题。根据题干,题干中出现大写the National Trust,定位到第二段首句the National Trust该句。二段首句只是对Hill的该项目做介绍,需向后看影响。往下可以读到Hill’s pressure这句,写到“Hill的项目创造出国家公园和绿地。他们不再制造乡村了,而且每年钢筋混凝土消耗的乡村越来越多。乡村需要持久的保护”。对应选项,该项目的成就很大程度上被夺取了光辉。 28 答案 A Ukip may gain from its support for rural conservation 解析:推断题。题干问的是从第三段能推出什么,考察的是相应段落的段落中心。观察选项不难发现,选项中都是大写的Ukip,The Conservatives,The Liberal Democrats,Labour。可根据选项中的大写回段落中寻找,发现Ukip所在的定位句为Only的倒装强调句(倒装强调句往往为答案所在处)。该句子意思是:只有Ukip意识到其机会,并支持这些人。和选项A对应一下,Ukip可能能从其对农村保护的支持中获得好处,是同义替换。 29 答案 B Shows his disregard for the character of rural areas 解析:细节题 问的是作者对于奥斯本的偏好(观点)的具体看法。根据关键词奥斯本定位至第五段,因为问的是作者对于奥斯本观点的看法,所以只需要看在奥斯本的观点之后作者的表达内容,第五段倒数两句话就是作者表达自己观点的地方,即“我们没有破坏城市中受到保护的地方”,“你们为什么要破坏乡村的呢?”这就说明奥斯本一方的观点是要破坏乡村环境。所以可得出答案是奥斯本想法表明了他对于乡村人们的忽视。 30 答案 C the-town-and-country planning in Britain 解析:根据题干定位到最后一段,问的是作者欣赏赞同什么,作者的观点即是文章末段的段落中心,可定位到末段末句。末句指出,避免this会将左右党派联系起来,this代词指代指代上句中所提到的内容。Should即作者赞同的地方,也就是作者赞同的是城乡结合。


更多精彩学习资料,请关注知米英语资讯平台 微信公众平台:知米背单词 (微信号:ZhimiEnglish)- 新浪微博:知米背单词 百度贴吧:知米背单词

回到顶部