【阅读】备战2017高考—人物传记类阅读理解(4)
发布于 5年前 作者 活在当下 2504 次浏览 来自 高考

Most people know that Marie Curie was the first woman to win the Nobel Prize, and the first person to win it twice. However, few people know that she was also the mother of a Nobel Prize winner.

Born in September, 1897, Irene Curie was the first of the Curies’ two daughters. Along with nice other children whose parents were also famous scholars, Irene studied in their own school, and her mother was one of the teachers. She finished her high school education at the College of Sévigné in Paris.

Irene entered the University of Paris in 1914 to prepare for a degree in mathematics and physics. When World War I began, Irene went to help her mother, who was using X­ray facilities (设备) to help save the lives of wounded soldiers. Irene continued the work by developing X­ray facilities in military hospitals inFranceandBelgium. Her services were recognised in the form of a Military Medal by the French government.

In 1918, Irene became her mother’s assistant at the Curie Institute. In December 1924, Frederic Joliot joined the Institute, and Irene taught him the techniques required for his work. They soon fell in love and were married in 1926. Their daughter Helene was born in 1927 and their son Pierre five years later.

Like her mother, Irene combined family and career. Like her mother, Irene was awarded a Nobel Prize, along with her husband, in 1935. Unfortunately, also like her mother, she developed leukemia because of her work with radioactivity (辐射能). Irene Joliot­Curie died from leukemia on March 17,1956.

  1. Why was Irene Curie awarded a Military Medal? A. Because she received a degree in mathematics. B. Because she contributed to saving the wounded. C. Because she won the Nobel Prize with Frederic. D. Because she worked as a helper to her mother.

2.Where did Irene Curie meet her husband Frederic Joliot? A. At the Curie Institute. B. At the University of Paris. C. At a military hospital. D. At the College of Sévigné.

  1. When was the second child of Irene Curie and Frederic Joliot born? A. In 1932. B. In 1927. C. In 1897. D. In 1926.

  2. In which of the following aspects was Irene Curie different from her mother? A. Irene worked with radioactivity. B. Irene combined family and career. C. Irene won the Nobel Prize once. D. Irene died from leukemia.

【答案与解析】

  1. B 细节理解题。根据第三段最后三句可知,居里夫人的女儿艾琳·居里之所以获得军人奖章是因为她在抢救伤员方面做出了很多贡献。

  2. A 细节理解题。根据第四段前两句可知,艾琳·居里是在居里研究所遇到后来成为她丈夫的弗雷德里克·约里奥。

  3. A 细节理解题。根据第四段最后一句可知,他们的第一个孩子出生于1927年,第二个孩子是五年后出生的,也就是1932年。

  4. C 细节理解题。根据最后一段内容可知,艾琳·居里与自己的母亲有很多相似之处,唯一不同的就是,她只获得一次诺贝尔奖,而母亲获得过两次。


更多精彩学习资料,请关注知米英语资讯平台 微信公众平台:知米背单词 (微信号:ZhimiEnglish) 扫一扫,学习资料打包进碗里~ qrcode_for_gh_afb3a1c054cb_430.jpg 新浪微博: 知米背单词 百度贴吧: 知米背单词

(文章来源:网络)

回到顶部