【阅读】如何应对细节题
发布于 6年前 作者 来自外太空的鱼 923 次浏览 来自 六级

四六级阅读常考题型当中的第一大题型,几乎占据了四六级常考题型“半壁江山”的细节题,相信就能迎刃而解了。

1.细节题表现形式 这类题特点是题干的信息比较具体,考查文章中的重要细节。 例: What is the chief concern of native high-skilled, better-educated employees about the inflow of immigrants? (2011.6., cet6)而原文出处如下: Among high-skilled, better-educated employees, however, opposition was strongest in states with both high numbers of immigrants and relatively generous social services. What worried them most, in other words, was the fiscal (财政的)burden of immigration. 可以看到: 题干中的high-skilled, better-educated employees的信息非常具体,和原文完全一致。

2.细节题解题方法 A. 建议同学先看题干,后看文章。 B. 带着题干中的具体细节信息,在文中相应段落或句子,仔细研读。 C. 答案一定来自原文并要做一定的理解后,进行归纳或推理。 D. 切勿加入过多主观判断。 例: Throughout this long, tense election, everyone has focused on the presidential candidates and how they’ll change America. Rightly so. But selfishly, I’m more fascinated by Michelle Obama and what she might be able to do, not just for this country, but for me as an African-American woman. As the potential First Lady, she would have the world’s attention. And that means that for the first timepeople will have a chance to get up close and personal with the type of African-American woman they so rarely see.

  1. Why does Michelle Obama hold a strong fascination for the author? A. She serves as a role model for African women. B. She possesses many admirable qualities becoming a First Lady. C. She will present to the world a new image of African-American women. D. She will pay closer attention to the interests of African-American women.

【答案】C

【解析】细节归纳。由第2句可知,作者尤其对Michelle Obama能为身为非裔美国妇女的自己做什么而感兴趣(but for me as an African-American woman),而接下来的两句解释了作者之所以这么感兴趣的原因:Michelle Obama将会让人们第一次有机会靠近和接触他们极少见到的非裔美国女性,也就是她将向世界展现出非裔美国妇女的一种新形象,故答案为C。

【误区排除】 A. 她成为非裔美国妇女的偶像——文中说的是她将代表她们向世界展现新形象,而不是成为她们的榜样;所以这里千万不要加入主观意识。 B. 她身上有许多成为第一夫人的优秀品质——文中未提及C. 她将向世界展现出非裔美国妇女的一种新形象。 D. 她会密切关注非裔美国妇女的利益——文中未提及做题时间!


更多精彩学习资料,请关注知米英语资讯平台 微信公众平台:蓝脑教育-知米英语 (微信号:ZhimiEnglish) 新浪微博:知米英语 百度贴吧: 知米背单词 Foh0YW7bBlRA9858xtFt6N6zcKF8.jpg (文章来源:网络)

回到顶部